The Girls

emma-cline-slide-9VKZ-superJumboEn av de bästa moderna böcker jag har läst på sistone är The Girls av den amerikanska författaren Emma Cline. Det här är en helt otrolig bok!

The Girls handlar om en ung flicka – Evie – i 60-talets Kalifornien i USA, som träffar på ett gäng tjejer som vänder upp och ner på hennes värld. Tjejerna är ute och stökar i staden här hon bor: de stjäl mat, skriker och bråkar och skrattar, och kanske mer än något annat så sticker de helt enkelt ut i mängden, och väcker Evies intresse.

Efter att ha samlat mod till sig börjar Evie prata med en av tjejerna, som tycks vara någon slags ledare för gruppen, och erbjuds att följa med dem till deras ranch uppe i bergen. Sagt och gjort – Evie hoppar in i den nedgångna bussen som tjejerna färdas omkring med och åker med dem till deras hemliga tillhåll.

När hon väl dyker upp inser hon att det finns en annan ledare på plats – den karismatiske Russel. Allt efter berättelsens gång får vi en allt tydligare bild av Russel som en sektledare, och det visar sig att han har ondskefulla planer för flickorna. Evie börjar spendera allt mer tid med Russel och flickorna, och allt eftersom så börjar hon bli mer och mer lik dem.

Jag ska inte berätta för mycket om vad som händer i boken, men faktum är att det här är något av det mest gripande och spännande jag någonsin läst. Det är också väldigt intressant ur ett kvinnligt perspektiv, både gällande hur det är att växa upp som ung tjej, och eftersom i stort sett alla karaktärer är kvinnor – förutom ledaren. Jag ger den här boken fem av fem bokpärlor, och rekommenderar verkligen alla att beställa hem den och läsa den så snart som möjligt. Det är den perfekta sommarläsningen!