Författardrömmar

lofree1-620x349Ja, som jag tidigare nämnt har jag själv likt många andra bokbloggare min alldeles egna dröm om att en dag kunna kalla mig författare. Jag misstänker också att många av er som är här inne och läser mina poster har liknande drömmar, så av just den anledningen tänkte jag försöka lista några tips som verkligen har hjälpt mitt eget skrivande genom åren. Nu har jag ju inte fått ge ut någon bok, men eftersom jag läser mycket själv och hela tiden fortsätter skriva, så tycker jag mig kunna bedöma hur mitt eget skrivande utvecklats på ett ganska sakligt och objektivt vis. Och visst har det blivit bättre!

Den största skillnaden i mitt skrivande idag och jämfört med för fem år sedan, är att jag skriver mycket mer medvetet idag. Jag bestämmer mig för vad jag vill säga, och så säger jag det. Innan jag hade någon stor vana av att skriva blev det ofta att jag trevade mig fram i meningar och stycken, utan att egentligen ha någon riktig idé om vart jag ville komma. Problemet med det är att det lätt dyker upp väldigt mycket meningar och ord i texten som egentligen inte behöver vara där, och som gör läsupplevelsen segare, trögare och mindre relevant för läsaren.

Så mitt första tips: skriv mycket, och läs mycket. Ju mer du skriver och läser desto fler klassiska skrivfällor kommer du lära dig att undvika. Och rätt som det är kommer du vara helt klar över vad du vill säga och enkelt och tydligt kunna säga det!

Mitt andra tips är följande: sätt tydliga mål. Skriv ett visst antal ord varje dag, eller varje veckodag, och håll dig verkligen till det. Det behöver inte vara mer än 500 ord, men huvudsaken är att du verkligen gör det sen.

Och mitt sista tips: ge inte upp. Fortsätt, fortsätt och fortsätt! Det blir bättre, jag lovar!