Facklitteratur: Going Clear

FictionBannerI det här inlägget tänkte jag titta närmare på en av de bästa faktaböcker jag läst på länge – nämligen Going Clear, en genomgång av scientologin.

Going Clear är den andra reportageboken från The New Yorker-reportern Lawrence Wright, som 2007 belönades med en Pulitzer för sitt arbete med boken ”The Looming Tower” – en detaljerad redogörelse för framväxten av islamistisk extremism i Mellanöstern under fem årtionden och händelseförloppet som ledde fram till elfte september.

Den här gången tittar Wright närmare på Scientologin och ger sig därmed i kast med en värld som få journalister hittills har vågat granska på djupet. Genom mängder av intervjutimmar och vad som förefaller vara oerhört omfattande research, inleder han en kartläggning av vår tids mest skandalomsusade religion och dess frontfigurer – varav den mest utmärkande vi snabbt förstår är den framlidne grundaren och tillika science-fiction-författaren L. Ron Hubbard.

Bokens första segment ägnas helt och hållet åt Hubbard och hans liv. Parallellt med en väl underbyggd version av verkligheten där Hubbard beskrivs som en förvirrad ung man i jakt på berömmelse och syfte, får vi ta del av kyrkans egen version, i vilken deras grundare bland annat framställs som dekorerad krigshjälte och kärnfysiker – två av många påståenden vars autenticitet snart ska smulas sönder av Wright.

Genom sakligt och kronologiskt berättande och ständigt ifrågasättande tar författaren med oss på en resa som är så bisarr och otrolig, att en bieffekt av att läsa boken är att man omedelbart känner sig distanserad från alla som inte läst den. Det stora antalet kändisar som genom åren kopplats till Scientologin är förstås också ett tacksamt inslag som får läsupplevelsen att kännas ännu mer angelägen. I långa passager får vi följa Tom Cruise och hans resa från ungt stjärnskott i filmindustrin till religionens ansikte utåt och bästa vän med kyrkans nuvarande överkucku David Miscavige.

”Going Clear” är en oerhört välskriven, skakande och stundom fruktansvärt underhållande redogörelse för en av vår tids mest skrämmande och osannolika organisationer. Det här är en bok som bör läsas av alla. Du kommer inte tro dina ögon.